Specifieke vraag? Wij bellen je terug

Antelope ZEN Studio

zen13Een zeer uitgebreide interface met een uitstekende kwaliteit in een zeer compacte behuizing. De ZEN studio doet qua kwaliteit niet onder voor zijn grotere broer de Orion32. Daarbij biedt deze interface een ongekende flexibiliteit qua aantal I/O en routingmogelijkheden. Kortom de ideale reispartner voor de complete producer en recording engineer die zich onderscheidt in het leveren van hoge kwaliteit opnames.


 
 

Antelope ZEN Studio, veel voor weinig

De ZEN Studio biedt maar liefts 12 mic preamps op combi XLR/Jack inputs, 8 analoge line inputs en outputs op D-Subs, 16 kanalen digital I/O via ADAT, wordclock en coaxial digital I/O, 2 insertiepunten, 2 stereo onafhankelijk toewijsbare hoofdtelefoon outputs en dat slechts allemaal in een 1U 19” behuizing.

20140626135512_AntelopeaAudioZenStudioFrontWeb

Digital controlled en uitgebreide softwaremixer

Alles wordt digitaal aangestuurd, de enige fysieke controls op de ZEN studio zijn een power/standby knop, een infinite rotary control die kan worden toegewezen aan verschillende combinaties van de hoofdtelefoon output en de monitor outputs aan de achterkant en een up en down drukknopje. Tussen de rotary control en de up en down knopjes is er een klein display te vinden. Op dit display kunnen de levels worden afgelezen. Verder is alles softwarematig te bedienen. De routing is handig te organiseren in het software control panel. Daarbij wordt er in de software een volledige mixer aangeboden, voorzien van EQ en compressie mogelijkheden.

zen-software-routing

 

Kwaliteit in kleine behuizing

Kwalitatief gezien is de ZEN studio uitstekend gebouwd. De Burr Brown converter chips, het door Antelope ontwikkelde Acoustically Focused Clocking–systeem en de hoogwaardige mic/line-preamps zorgen voor een zeer heldere, cleane weergave.

In de praktijk blijkt dat de kleine behuizing inlevert aan gebruiksbediening op het apparaat zelf. Daarbij wordt het apparaat behoorlijk warm bij gebruik, waarmee je wel rekening moet houden mocht je deze unit willen inbouwen in een 19” rack. Er is daarvoor een speciaal rackmount voor de ZEN studio beschikbaar, die 2U in beslag neemt en ruimte overlaat voor de ventilatie.
 

Latency van de ZEN Studio

In Mac OS kan de buffersize enkel door de audio applicatie worden ingesteld waar de ZEN Studio in wordt gebruikt. De laagst beschikbare buffer is 32 samples. De latency van een loopback test laat een latency zien van ongeveer 80 samples. Binnen Windows is er een reeks buffer sizes vanaf 64 samples te kiezen en een ‘ASIO USB Streaming-modus’ met zes mogelijkheden van ‘Min Latency’ tot ‘ Extra safe’.
 

Conclusie

Audio Interfaces met deze hoeveelheid inputs en outputs en mogelijkheden in een 1U rackformaat zijn er niet veel te vinden. De ZEN studio is volledig en daarvoor een ideale reispartner van top kwaliteit. De maximale bandbreedte van 24 sporen simultaan opnemen, waarvan 12 mic preamps in 1 unit met een hoogwaardige kwaliteit is echt een uniek punt van deze interface. Uiteraard valt de preamp sectie uit te breiden met een extra AD converter. De flexibele routing opties, low latency monitoring bieden daarbij veel mogelijkheden voor relatief weinig geld. Kortom een veelzijdig apparaat van uitstekende kwaliteit.