Specifieke vraag? Wij bellen je terug

Pro Tools 12.2 update

PT_features_750x367Avid heeft zojuist Pro Tools 12.2 gelanceerd. Deze update is voornamelijk gericht op het mixen. Met meer features zoals Extended Disk Cache, VCA Master en meer Meters. Daarbij zijn de keuze opties voor de Annual Plans uitgebreid en is de oneindige licentie goedkoper geworden. Werk je nog met een oudere versie van Pro Tools? Lees dan snel wat de voordelen en mogelijkheden voor jou zijn.

Pro Tools 12.2

Meer opties, meer features en meer plug-ins...

 

pt-12-screenshot

Met de komst van Pro Tools 12.2 heeft Avid zich aan de belofte gehouden om elke 8 weken met een update te komen. Pro Tools 12.0 had naast de verbeterde I/O set up en bus structuur vooral performance verbeteringen en bug fixes en waar de update van 12.1 zich vooral richtte op opname, is deze versie 12.2 voornamelijk gericht op het mixen. Ook heeft Avid goed geluisterd naar de gebruikers en naar aanleiding daarvan de prijzen en mogelijkheden tot updaten aangepast.

Door meer opties voor de Annual Upgrade Plans aan te bieden, nuttige mixing features en mooie plug-ins toe te voegen, alsmede de lagere prijzen voor de Pro Tools licenties aan te passen, is het absoluut de moeite waard om nú te gaan updaten. Bovendien ben je dan ook zeker dat je de volgende update over 8 weken niet mist!

 

Meer flexibele opties voor Annual Upgrade Plans

De bestaande Annual Upgrade en Support Plan voor Pro Tools – wordt uitgebreid met een nieuwe bundel van 17 plug-ins. Dit geeft voor iedereen met een Pro Tools 12 licentie toegang tot deze plug-ins zolang hun Annual Plan nog actief is. Daarbij worden er 2 nieuwe Annual plans toegevoegd, zodat je meer keus hebt om te beslissen waarvoor je betaalt met een upgrade...

Pro Tools Annual Upgrade en Support Plans:

 • Annual Upgrade en Support Plan: Toegang tot Pro Tools upgrades, Avid Standard Support en een nieuwe plug-in bundle. Kosten: $199
 • Annual Upgrade Plan*: Toegang tot Pro Tools upgrades (exclusief plug-ins en support). Kosten: $99
 • Annual Plug-in & Support Plan**: toegang tot de nieuwe plugin bundle, plus Avid Standard Support (exclusief upgrades). Kosten: $99

* Alleen geldig voor Pro Tools 11 gebruikers. Upgrade van Pro Tools 9 & 10 behoeft de koop van een Annual Upgrade en Support Plan t.w.v. $199. De Annual Upgrade Plan t.w.v. $99 ingaande per 2016, zal ook beschikbaar worden als een renewal voor Pro Tools 12 gebruikers.

** Alleen geldig voor Pro Tools 11 gebruikers. De Plug-in bundel is beschikbaar voor Pro Tools 9 & 10 gebruikers door de aanschaf van het Annual Upgrade en Support Plan van $199. De Annual Upgrade & Support Plan t.w.v. $99 ingaande per 2016, zal ook beschikbaar worden als een renewal voor Pro Tools 12 gebruikers.

 

De meest betaalbare Pro Tools ooit

De Pro Tools oneindige licenties zijn nu beschikbaar voor een nieuwere lage prijs van $599 - dat is ruim $300 minder dan de laatste prijs. Deze nieuw prijsstelling is inclusief een1-jarig $99 Jaarlijks Upgrade plan + 1 jaar toegang tot een nieuwe plug-in bundle. Avid Standard Support kan worden toegevoegd voor $99.

Daarbij zullen ook de nieuwe Annual Upgrade en Support Plans voor Pro Tools|HD gebruikers worden aangepast met goedkopere jaarlijkse verlenging en herstel plannen.

Pro Tools|HD Annual Upgrade en Support Plans:

 • Voor één jaar (Annual Upgrade + Support Plan HD) $599
 • Jaarlijkse verlenging voor (Renewal) $399
 • Herstel voor verlopen plan (Reinstatement) $999

 

Metering opties en VCA

vca_masterPro Tools krijgt ook enkele nieuwe features voor betere mixing performance met nog meer geavanceerde tools. Dankzij de toevoeging van VCA Masters kun je Groups nog sneller en makkelijker Mixen en controleren. De VCA spill helpt daarbij je sessies goed georganiseerd te houden. Ook wordt Pro Tools 12.2 geleverd met 17 geavanceerde metering opties, inclusief K-system, VU en andere professionele standaards, zodat je zeker bent van je levels. Daarbij komt er ook nog een gain reduction meter op elk kanaal, om de dynamiek goed in de gaten te houden.

 

Extended Disk Cache

Met Pro Tools 12.2 wordt het mogelijk om de Extended Disk Cache zelf in te stellen. Met de extended disk cache wordt de gehele sessie op het RAM geheugen geladen, ongeacht de grootte. Dit leidt tot een vloeiende performance en een zeer snel reagerende recording en playback. Met deze feature kun je dus zonder probleem gehele sessies draaien vanaf een USB-drive of vanaf het netwerk.

 

Nieuwe Creative Plug-Ins

pt12-2_bundleVoor alle actieve Pro Tools Annual Upgrade en Support Plans en voor de Subscription licenses zijn nu Space convolution reverb toegevoegd en 16 gloednieuwe door Eleven Rack geïnspireerde stompbox effect plugins. Deze nieuwe collectie van 64-bit AAX Native, AAX DSP en AAX AudioSuite plug-ins zijn gemodelleerd aan de hand van vele klassieke en populaire analoge gitaar stompboxes en effecten - van EQ en compressor, tot reverb, delay, modulatie en distortion effecten.

hd_plugsVoor diegenen die in het bezit zijn van een Pro Tools|HD licentie, krijgen naast de bovengenoemde plug-ins ook nog eens alle vijf Avid Pro Series plugins (Pro Compressor, Pro Expander, Pro Limiter, Pro Multiband Dynamics en Pro Subharmonic), de Eleven amp/cabinet simulator plugin, Revibe II (een krachtige room-modeling plug-in) en de Reverb One plug-in (een eenvoudig toe te passen reverb met uitstekende geluidskwaliteit).

 

Conclusie

In tegenstelling tot de vorige upgrade van 12.1, die voornamelijk gericht was op opname, is 12.2 meer toegespitst op het mixen. Dat er plug-ins worden toegevoegd is natuurlijk te gek, maar de meerwaarde zit hem voor de meeste gebruikers (en dan met name de muzikanten!) vooral in de extra bovengenoemde features die worden aangeboden. Daarnaast is het aanbod van meerdere Upgrade opties flexibeler dan het was en geeft het de mogelijkheid om goedkoper bij te blijven met de laatste software. Ook de verlaging van $300 voor een oneindige licentie maakt het natuurlijk een stuk aantrekkelijker om Pro Tools aan te schaffen.

Wij verwachten over een week of 8 á 10 weer een update van Pro Tools en vermoeden sterk dat er dan weer nieuwe HD features gaan komen. De huidige 12.2 update biedt alle Pro Tools gebruikers (muziek/post/hd/non-hd) leuke extra's in de vorm van features en plug-ins.

Hieronder vind je ons advies over wat te doen als je in het bezit bent van één van de onderstaande Pro Tools licenties.

 

logo-pt12

Wat te doen bij een Pro Tools 12 of Pro Tools|HD 12 licentie?

Iedereen die momenteel een Pro Tools 12 licentie bezit, heeft op dit moment ook een actief Annual Upgrade en Support Plan. Daarom zal iedereen automatisch in aanmerking komen voor de nieuwe 12.2 release. Bovendien krijg je toegang tot de nieuwe plug-in bundel, zolang je plan geldig is.

De Pro Tools 12.2 upgrade zal te downloaden zijn vanuit de Pro Tools App Manager Window en ook vanuit je Avid.com account vanaf 2 september 2015. Downloads en autorisatie voor de nieuwe plug-in bundel zal later in September beschikbaar zijn. Je bent in ieder geval zeker van:

 • de laatste versie 12.2 van Pro Tools
 • Nieuwe plug-in bundel zolang je Annual plan geldig is
  • 16 stompbox effecten uit de Eleven serie
  • Space convolution reverb
 • Standard Avid Support zolang je Annual plan geldig is
 • De laatste Upgrades zolang je Annual plan geldig is

De HD gebruikers krijgen ook nog:

 • alle vijf Avid Pro Series plugins
 • de Eleven amp/cabinet simulator plugin
 • Revibe II
 • Reverb one

Wat kost het? Niks. Noppes. Nada.

 

logo-pt9 logo-pt10 logo-pt11

Wat te doen bij een Pro Tools|HD 9/10/11 licentie?

De Pro Tools|HD 11 gebruikers kunnen nu Annual Upgrade + Support Plan HD aanschaffen welke één jaar geldig is en $599 kost. Vervolgens kun je dit jaarlijks verlengen met de Renewal die $399 kost. Zodra je hebt ge-upgrade heb je in ieder geval:

 • de laatste versie 12.2 van Pro Tools
 • Nieuwe plug-in bundel zolang je Annual plan geldig is
  • 16 stompbox effecten uit de Eleven serie
  • Space convolution reverb
  • alle vijf Avid Pro Series plugins
  • de Eleven amp/cabinet simulator plugin
  • Revibe II
  • Reverb one
 • Standard Avid Support zolang je Annual plan geldig is
 • De laatste Upgrades zolang je Annual plan geldig is

 

logo-pt11

Wat te doen bij een Pro Tools 11 licentie?

Als je op dit moment een Pro Tools 11 licentie bezit, heb je de keuze uit de 3 aangeboden opties:

 1. Annual Upgrade en Support Plan
  1. Toegang tot Pro Tools upgrades, Avid Standard Support en een nieuwe plug-in bundle.
  2. Kosten: $199
 2. Annual Upgrade Plan
  1. Toegang tot Pro Tools upgrades (exclusief plug-ins en support)
  2. Kosten: $99
 3. Annual Plug-in & Support Plan
  1. Toegang tot de nieuwe plugin bundle, plus Avid Standard Support (exclusief upgrades)
  2. Kosten: $99

Wij raden aan om nu te upgraden, als je dit niet doet en na 1 januari 2016 alsnog besluit om te upgraden dan moet je een herstel licentie van het verlopen plan kopen, wat $299 zal gaan kosten.

Kies je voor optie 1 of 2 dan kun je over een jaar weer uit dezelfde opties kiezen. Met een upgrade optie (1 & 2) heb je in ieder geval:

 • de laatste versie 12.2 van Pro Tools
 • Nieuwe plug-in bundel zolang je Annual plan geldig is
  • 16 stompbox effecten uit de Eleven serie
  • Space convolution reverb
 • Standard Avid Support zolang je Annual plan geldig is
 • De laatste Upgrades zolang je Annual plan geldig is

Kies je voor optie 3, dan krijg je een jaar lang toegang tot de nieuwe plug-in bundle en de support maar draai je dus nog gewoon op de oude licentie. Besluit je na het jaar alsnog te willen updaten, dan moet je een herstel licentie van het verlopen plan aanschaffen. Kosten: $299.

 

logo-pt9 logo-pt10

Wat te doen bij een Pro Tools 9/10 licentie?

Pro Tools 9 en 10 gebruikers hebben 1 mogelijkheid om te upgraden via onderstaand plan:

 1. Annual Upgrade en Support Plan
  1. All acces to upgrades, support en een nieuwe plug-in bundle.
  2. Kosten: $199

Dit plan duurt 1 jaar en na dit jaar kun je vervolgens weer een keuze maken uit de 3 opties die genoemd staan onder het kopje ‘wat te doen bij een Pro Tools 11 licentie’.

Zodra dit Upgrade en Support Plan is aangeschaft heb je ook:

 • de laatste versie 12.2 van Pro Tools
 • Nieuwe plug-in bundel zolang je Annual plan geldig is
  • 16 stompbox effecten uit de Eleven serie
  • Space convolution reverb
 • Standard Avid Support zolang je Annual plan geldig is
 • De laatste Upgrades zolang je Annual plan geldig is